top of page

De impact van Veerkracht

Bijgewerkt op: 28 apr.
Wat is veerkracht ?


Omgaan met verandering of verlies is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Op een gegeven moment ervaart iedereen wel een tegenslag. Sommige van deze uitdagingen kunnen relatief klein zijn (zoals niet worden toegelaten tot een opleiding, of afgewezen worden voor een promotie op je werk), terwijl andere rampzalig zijn op een veel grotere schaal (zoals overstromingen en terroristische aanslagen).


Veerkracht is wat mensen de innerlijke kracht geeft om met stress en tegenspoed om te gaan. Het is de kracht waar mensen zich in tijden van nood op kunnen beroepen om toch door te kunnen gaan. Veerkrachtige mensen zijn beter in staat om tegenslagen te doorstaan en hun leven weer op te bouwen na een tegenslag.

Veerkracht elimineert de stress niet en wist de moeilijkheden van het leven niet uit. Mensen die deze kwaliteit bezitten, zien het leven niet door een roze bril. Ze begrijpen dat tegenslagen gebeuren, en dat het leven soms moeilijk en pijnlijk is. Ze ervaren natuurlijk nog steeds de negatieve emoties die volgen op een tegenslag, maar hun kijk op het leven stelt hen in staat om door deze gevoelens heen te werken en te kunnen herstellen.


Veerkracht geeft mensen de kracht om problemen rechtstreeks aan te pakken, tegenspoed te overwinnen en verder te gaan met hun leven. In de nasleep van grootschalige trauma's zoals terroristische aanslagen, natuurrampen en de COVID-19-pandemie, vertoonden veel mensen gedrag dat veerkracht typeert - en als gevolg daarvan ervoeren ze minder symptomen van depressie en angst.

Zelfs bij gebeurtenissen die volkomen onvoorstelbaar lijken, stelt veerkracht mensen in staat om de kracht te mobiliseren om niet alleen te overleven, maar ook te kunnen opbloeien.

Hoe veerkrachtiger worden Gelukkig is veerkracht iets dat mensen in zichzelf kunnen opbouwen. Hieronder vind je drie tips die kunnen leiden tot meer veerkracht.


  1. Heroverweeg negatieve gedachten


Veerkrachtige mensen zijn in staat om negatieve situaties realistisch te bekijken, maar op een manier die niet leidt tot meer verwijten en schuld. In plaats van tegenspoed als onoverkomelijk te zien, kun je zoeken naar manieren om het probleem aan te pakken en veranderingen aan te brengen die kunnen helpen. Je richten op de positieve gedachten die je kunt doen is een goede manier om uit een vicieuze cirkel van negatieve emoties te komen, en te leren om tegenslagen te zien als kansen om jezelf uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

2. Zoek steun in je omgeving Met een vriend of geliefde praten over moeilijkheden kan je het gevoel geven dat je iemand aan je zijde hebt. Dat kan de ontwikkeling van veerkracht ondersteunen. Het bespreken van problemen met anderen kan ook helpen inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd, of zelfs nieuwe ideeën bedenken om ze aan te pakken.


3. Focus op wat wel binnen jouw controle is


Wanneer je wordt geconfronteerd met een tegenslag, kan het gemakkelijk zijn om overweldigd te raken door dingen die ver buiten je controle lijken te liggen. In plaats van te wensen dat je op de een of andere manier terug in de tijd kunt gaan, kan het nuttig zijn om je te richten op wat je nu direct kunt beïnvloeden.


Zelfs wanneer de situatie hopeloos lijkt, kunnen kleine stappen helpen. Hoe klein ze ook mogen zijn, ze kunnen je gevoel van controle en veerkracht verbeteren.

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page